Как да поддържаме мрамора вечно жив

Мраморът е красив естествен камък, традиционно използван в изработването на плотове, подове, а дори и като акцент в някои мебели. Той е варовик, който чрез естествена метаморфоза се превръща в сравнително мек материал, декориран с гама от цветове и модели. Мраморът е по-мек и по-порест от гранита. Това го прави податлив на драскотини, вдлъбнатини, пукнатини, петна, а дори и притъпяване на блясъка.

За това ето и няколко полезни съвета как да запазим красотата и блясъка му:

1. Предпазване на мрамор от надраскване. Не поставяйте предмети с остри ръбове директно върху мрамор. Ако имате мраморни подове, използвайте постелки под стола или масата. Използвайте подложки на мраморния плот, за да го предпазите от увреждане.

2. Редовно почистване на мраморната повърхност. Петната върху мрамор се получават, ако разлятата течност се остави да престои недокосната за по-дълго време. Почистете портокаловия сок, виното или кафето, веднага след като са разляти, защото те бързо навлизат по порите. Други материали със силни пигменти, като кимион, къри на прах, утайка от кафе и листни зеленчуци, също трябва да бъдат почистени веднага след разпиляването им.

3. Използвайте микрофибърна кърпа. Мека кърпа и малко топла вода почистват от прах и петна вашите мраморни повърхности. Не търкайте силно, тъй като това би могло да надраска мрамора. Ако петната са упорити, потъркайте с лек натиск и кръгови движения.

4. Подсушаване на мраморния плот. Не оставяйте локви вода по плота, защото това също оставя петна и може да направи порите на плота по-големи. Винаги след почистванене на плота използвайте суха кърпа за подсушаване и полиране.

5. Използвайте само естествен лек сапун или специален препарат за почистване на мрамор. Ако нечистоти или остатъци от мазна храна са засъхнали по вашия плот или под, използвайте сапунен разтвор и мека кърпа. Никога не третирайте мрамора с оцет. Оцетът е добро естествено почистващо средство за много повърхности, но тъй като е киселина, това може да доведе до разяждане на мрамора. За светлия мрамор, водородният пероксид е добър естествен избор за почистване.

6. Излъскайте мрамора си с кърпа тип „гюдерия”. Това е кърпа от синтетична материя или мека мъхната кожа, третирана по специален начин, така че бързо да попива влагата. Това е най-лесния начин да блесне вашият естествен камък. Предлаганите в търговската мрежа мраморни гланцове също вършат работа. Ако обаче решите да използвате такъв лак, бъдете сигурни, че той е предназначен за мрамор или гранит, а не за друг вид камък. Мраморът има специални свойства, които могат да бъдат увредени от някои химикали. 

Copyright 2009 - 2017 © www.stonebuild.bg All Rights Reserved.
Design & Development by TaraSoft